Omega 3
Egyre több orvost hallunk, aki pozitívan beszél az omega-3 zsírsavakról. Rengeteg pozitív tulajdonságát, hatását sorolják fel, és számos betegség kezelésére ajánlják betegeiknek a felírt gyógyszerek mellé. Érdemes lenne sorra szedni, hogy milyen előnyöket tulajdoníthatunk ezeknek a vegyületeknek.
Az omega-3 zsírsavak nem tapadnak meg a vérerek falán, ennek köszönhetően azok megőrzik rugalmasságukat és biztonságosan tudják szállítani a vérünket. Minél több omega-3 zsírsavat fogyasztunk annál kisebb az esélye, hogy ereink elmeszesednek, ezenkívül csökken a komoly szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata. Mivel erősíti a szívet és megakadályozza a vérrögök képződését is, így e zsírsavak segítségével jóval kisebb eséllyel kapunk szívrohamot vagy agyvérzést. A vérnyomásra is jótékony hatással van, mivel tisztán tartja az erek falát, így abban a vér szabadon áramolhat. A tiszta, koleszterinmentes véredényeknek köszönhetően pedig fokozódik az agyi aktivitás és még a látásra is jó hatással van. Ennek eredménye az is, hogy képes enyhíteni a fejfájást és a migrénes panaszokat is.
Az omega-3 zsírsavak másik nagyon jelentős alkalmazási területe a csonttal kapcsolatos betegségek gyógyítása. Ezek a vegyületek kitűnően alkalmasak a reumatikus és az ízületi gyulladások enyhítésében, de fontos szerepet játszanak a gerinc- és csontfájdalmak gyógyításában is.
A bőrbetegségeket is igen jól lehet kezelni az omega-3 zsírsavak bevitelével: enyhíti a gyulladásokat, gyógyítja a sömört, jó hatással van a neurodermitisre és képes elmulasztani a herpeszt és a májfoltokat is. Csökkenti az allergia tüneteit is.
Az omega-3 zsírsavak fogyasztása mindenkinek ajánlott, még azok számára is, akik nem szenvednek a fent felsorolt betegségekben, hiszen a szervezet általános ellenálló-képességét is fokozza, aminek következtében megelőzhetjük a különböző betegségeket és sokkal frissebbnek fogjuk érezni magunkat.
Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van ami segít az
egészségünk megőrzésében.
Megtapasztalhatjuk az omega 3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait, ha hetente legalább egy alkalommal fogyasztunk tengeri halból vagy busából készült ételeket,és a sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítjük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék.
Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.
Az omega 3 zsírsavaknak szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert, részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.
A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega 3 hiány az agyműködés zavarát okozza, ami csökkenti a
stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.
A gyerekek akiknek a szervezetük rendszeresen jut omega 3 zsírsavakhoz, jobbak a feladatmegoldó és problémamegoldó képességeik, számukra 14 éves
korig fontos az optimális bevitel, mivel az agy eddig a korig fejlődik a legnagyobb mértékben.
Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért és értelmi
képességekért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.
Az omega 3 nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez, testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is, pozitív
hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja, ezzel egészségügyi problémáink jó részét alapjaiban oldhatja meg.
Az esszenciális zsírsavak az omega 3, és omega 6, melyek minden sejt számára esszenciálisak és kritikus szerepet játszanak az immun, a szív
és ér, és az idegrendszer működésében. Testünk nem képes előállításukra, ezért étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani bevitelüket. Mindennapi ételeink nem tartalmaznak elegendő esszenciális zsírsavat.
A zsírsavak omega 3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a lenmagban, a lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban, mint a lazac, tonhal,
pisztráng, óriási laposhal és szardíniában egyaránt előfordul.
Az omega 6 zsírsavak elsősorban zöldségek olajában található meg, mint a szójabab, kukorica, és a sáfrány.
Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik.
Pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.
Megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.
Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket.
Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.
A koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez.
Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják
a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.
A növényekben és az állatokban fellelhető zsírok közül, az omega 3 zsírsavak, és az omega 6 zsírsavak, amelyhez a szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutni. Ezt a kettő alapvető zsírsavat, táplálkozásunkból nem hagyhatjuk ki, mert annak az egészségünk látja kárát.
Egészségünkre gyakorolt előnyös tulajdonságainak szerepét kutatások sora támasztja alá.
A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat, és védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.
Természetes gyulladáscsökkentők, megelőzik enyhítik a betegségek tüneteit, mint az asztma, ízületi gyulladás.
A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak amelyek javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és a szív ereinek is jót tesznek.
Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.
A kutatók szerint azokban az országokban ahol sok halat esznek, kevés depressziós ember van.
A kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy az embereknek számos problémája, mint a rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri betegségek, depresszió és a sokszor
halálos kimenetelű infarktus is részben annak köszönhető, hogy nem fogyasztanak elegendő omega 3 zsírsavat.
Omega-3 zsírsavak, többszörösen telítetlen zsírsavak,közéjük tartozik a az ALA linolénsav, az EPA eikozapentaénsav és a DHA dokozahexaénsav.
A DHA-t és EPA-t jellemző szív- és érrendszeri pozitív hatásokat mutattak ki a kutatások. A növényi zsírok általában ALA-t tartalmaznak,amelyeket a szervezetnek kell átalakítania DHA-vá, így kevésbé tekinthetők hatásosnak. A DHA-t és az EPA-t a tengerekben élő mikroalgák állítják elő. Ezeket a halak elfogyasztják és felhalmozzák szervezetükben.
Az elsődleges forrásuk az EPA és DHA a hidegvízi halfajtákban található bőséges mennyiségben. A lazacban, a heringben, a makrélában, a szardellában és a szardíniában.Ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi omega-3, mint omega-6 zsírsavat tartalmaz.A tonhal szintén tartalmaz omega-3-t,de kisebb arányban.
A halak értékes forrásai az omega-3 zsírsavaknak, azokat nem maguk állítják elő hanem a táplálékul szolgáló algákból és planktonokból nyerik.
A növényi olajok másodlagos források, a len hatszor annyi omega-3-t tartalmaz, mint a legtöbb halolaj.A mikroalgák gazdag DHA források és kereskedelmi
méretekben tenyészthetők bioreaktorokban.Vegetarianusok számára is elfogadható DHA forrás.A tengeri moszat, a barna alga olaja EPA-t tartalmaz.
A zsírsavak az élelmiszerrel elfogyasztott zsírok és olajok lebontási termékei.
A telítetlen zsírsavakat, néhány kívételtől eltekintve a szervezet nem tudja előállítani, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen táplálék
formájában vagy étrendkiegészítővel történő bevitelük.
Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, esszenciális zsírsavak, biológiai folymatokban betöltött értékes szerepükkel
egyre több kutatás foglalkozik.
Az omega-3 zsírsavaknak sok hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében.
A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását.
A csecsemőkben szerepe van a látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.
Mérséklik a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is.
A zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében vesznek részt, az iderendszer és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepük.
forrás: www.omega3.blog.hu