Kakaóbab

 

A kakaó jót tesz a szívnek

Egy idősebb holland férfiak bevonásával készített tanulmány azt mutatja, hogy a kakaó fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a korai elhalálozás kockázatát - állítja egy tekintélyes orvosi folyóirat (JAMA/Archives Journals) egyik cikke.

A kakaó szívre gyakorolt jótékony hatását legalább két-háromszáz éve ismerjük, de a kutatók csak nemrégiben kezdték gyűjteni a tudományos bizonyítékokat ennek alátámasztására - írja a cikk. Erről a növényről ma már tudjuk, hogy a flavan-3-ol nevű vegyületcsoportot is tartalmazza, amely szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében, valamint az érfalak sejtjeinek megerősítésében.

Brian Buijsse és munkatársai 470, 65-84 éves holland férfi esetében vizsgálták a kakaó ilyen jellegű hatását. A kísérletek kezdetén (1985), majd 5, ill. 10 év elmúltával a kiválasztott alanyok orvosi vizsgálaton estek át, és nyilatkoztak étkezési szokásaikról. Ezt követően a kutatók három kategóriába sorolták őket aszerint, hogy mennyi kakaót fogyasztottak az elmúlt időszakban. Azok, akik több kakaót ittak, kisebb valószínűséggel hunytak el a vizsgált időszak alatt.

"Jóllehet a vérnyomás-problémák rendszerint növelik a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek kockázatát, ebben a vizsgálatban ez nem volt megfigyelhető. A kakaófogyasztással összefüggő szív- és érrendszeri problémák okozta halálesetek kockázatának csökkenése nem feltétlenül magyarázható annak vérnyomáscsökkentő hatásával. Kutatásaink szerint itt jóval többről van szó" - állítják a szerzők, akik úgy gondolják, hogy a flavan-3-ol vegyületcsoport játszhatja a fő szerepet e kérdésben.

A csokoládé-fogyasztás és a halálozás csökkenése közötti kapcsolat feltehetően többrétű. "Mivel a kakaó gazdag antioxidáns-forrás, hatással lehet olyan rendellenességekre (pl. krónikus tüdőbetegségek, egyes ráktípusok) is, amelyek kapcsolatban állnak a szervezetben fellépő "oxidatív stressz"-szel. Mindazonáltal ez a tény további kutatásokat igényel." - vonták le a következtetést a szerzők.

Forrás: www.sciencedaily.com 

A kakaó jótékony hatása

Az egész világon növekszik az átlagos életkor, ami azt is jelenti, hogy a világon egyre inkább öregszenek a társadalmak. Az orvosoknak egyre több alkalommal kell kezelniük az öregkori elbutulással járó eseteket, a kutatók egyre-másra keresik azokat a módszereket, amelyek segítségével az agyi működés sokkal jobbá tehető.

Az egyik potenciális forrás lehet ebben a segítségben a flavonoidok családjába tartozó flavanol, amelyek a kakaóbabban található antioxidánsok, amelyek képesek növelni a vér áramlását az agyban.

A vizsgálat során két fiatal nőnek adtak kakaót, majd különféle összetett feladatok elvégzését kérték tőlük, miközben MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) segítségével figyelték az agy munkáját. Az egyik fiatal nőnek magas flavanoltartalmú kakaót adtak, nála jelentősen megnőtt az agyban a véráramlás, míg a másik nő csupán kakaóízű italt kapott, de nála nem tudtak megfigyelni ilyen jellegű változásokat.

A véráramlás növekedése biztató lehet az időskori dementia kezelésénél, hiszen az elbutulást éppen az jellemzi, hogy a csökken a vér áramlása az agyban, illetőleg nem működik megfelelően a szervezet érrendszere. A következő lépés az - Ian MacDonald, az angliai Nottingham Egyetem professzora, a jelenlegi kutatás vezetője szerint -, hogy az egészséges résztvevőknél tapasztalt jótékony hatást azoknál is letesztelik, akiknek az agyi véráramlása nem megfelelő.

A kakaó egészségvédő hatása

Kevesebb betegség, jobb keringés!

Két tudományos kutatás is alátámasztotta a kakaó sokféle egészségvédő hatását. Az egyik szerint a Panamában élő, rendszeres kakaófogyasztó kunák sokkal kevesebb "civilizációs betegségben" szenvednek, míg a másik kimutatta, hogy a kakaó erőteljesen javítja a keringést.

Norman K. Hollenberg, a Harvard Medical School, valamint a Brigham and Woomen´s bostoni kórház munkatársa éveket töltött a panamai kuna népcsoport körében. A panamai szigeteken élő kunák gyakran és szívesen fogyasztanak kakaót. Hollenberg kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a természetes kakaóban megtalálható flavanol típusú vegyület, az epicatechin valójában egyfajta vitaminnak tekinthető. Úgy fogalmazott, hogy az epicatechin az egészséghez való hozzájárulás szempontjából olyan fontos, mint a penicillin vagy az anesztézia (érzéstelenítés).

A szigeteken igen, a szárazföldön nem

Hollenberg és kollégái azokat a halotti bizonyítványokat tanulmányozták, amelyeket 2000-2004 között állítottak ki olyan személyekről, akik a kuna népcsoport tagjaiként a San Blas szigeteken, valamint Panama szárazföldi területein éltek. Az összehasonlításra az adott lehetőséget, hogy a szárazföldi területeken élő kunák nem isznak kakaót, míg a szigeteken élők körében igen elterjedt ez az ital.

A kutatók úgy találták, hogy a szigeteken élő kunákat a legelterjedtebb, úgynevezett civilizációs betegségek - rák, cukorbetegség, szélütés és szívroham - kevesebb, mint 10%-ban érintik. Itt a kunák hetente mintegy 40 csésze epicatechinben gazdag kakaót isznak meg.

A kutatók véleménye szerint az úgynevezett civilizációs betegségek az epicatechin-hiány következményei is lehetnek. A kutatás eredményei az International Journal of Medical Sciences című szakfolyóiratban jelentek meg 2007. márciusában.

Még érelmeszesedés gyógyításában is segít

A másik vizsgálatot Németországban végezték el és eredményeiről a Journal of Cardiovascular Pharmacology című szakfolyóirat számolt be. A kutatók szerint a flavanolokban gazdag kakaó jelentősen javítja a keringési rendszer működését, és még arra is alkalmas, hogy kedvezően hasson érelmeszesedésben.

A kutatás résztvevői dohányos férfiak voltak, mivel a népesség eme csoportjának bizonyítottan több a problémája az ereivel. A vizsgálatba bevont személyeknek különböző mennyiségű flavanolt tartalmazó kakaót adtak; a hatóanyag mennyisége 28-918 mg között változott.

A legkedvezőbb vérkeringést minden esetben a kakaó elfogyasztása után két órával mérték. Már 179 mg flavanol 50%-os javulást eredményezett a keringésben. A legnagyobb mennyiségű, 918 mg flavanol bejuttatása esetén pedig olyan erőteljes keringésjavulást észleltek, amely egyenértékű annak a személynek az élettani adataival, akinél nincs ismert szív-érrendszeri kockázati tényező.

A vizsgálatok során a résztvevők hét napon át különböző mennyiségű flavanolt tartalmazó kakaós italokat fogyasztottak. Folyamatosan ellenőrizték a véredények teljesítményét a kísérletek napján, valamint egy héttel azután, hogy abbahagyták a kakaóivást. Egy héttel a kísérleti italok elfogyasztása után a keringési rendszer működése visszaállt a korábbi szintjére.

Jó, ha keserű

A kereskedelemben kapható kakaóból általában eltávolítják az epicatechint, annak keserű íze miatt. Ugyancsak csökkenti az epicatechin-tartalmat a kakaó- és a csokoládégyártás sokféle feldolgozási folyamata.

A teában, a borban, a csokoládéban és bizonyos zöldség- és gyümölcsfélékben ugyancsak megtalálható az epicatechin.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az élelmiszerek csomagolásán százalékban feltüntetett kakaó- vagy csokoládétartalom nem azonos az adott élelmiszerben található flavanol arányával.

 

A KAKAÓVAJ

 

A kakaó (Theobroma cacao) valószínűleg az Amazonas és az Orinoco folyókat övező őserdő mélyéről származik. Több helyi ősi nép, maják, inkák és aztékok is ismerték, előszeretettel fogyasztották a kakaó termését.
Termesztését a maják kezdték el kb. 3500 évvel ezelőtt. A termés húsát csemegeként fogyasztották, magja a kakaóbab pedig fizetőeszközként töltött be fontos szerepet. Latin nevét még Linné-től kapta, "theobroma", azaz az " Istenek eledele ".
A mályvavirágúak rendjébe sorolt növény természetes élőhelyén akár 15 méteres magasságot is elérhet, az ültetvényeken 3-4 méter magas növényeket nevelnek. Apró, fehér virágai késő délután nyílnak ki és egész éjjel nyitva maradnak. Termése narancsszínű és általában 50-60 mag terem benne.Bár a kakaó a dél-amerikai kontinensről származik, a legtöbb kakaóültetvény ma Afrikában található. Az ültetvényeken általában két fajtáját termesztik. A fák egész évben virágoznak és folyamatosan teremnek. A frissen szüretelt kakaóbab 40-55% kakaóvajat tartalmaz, de feldolgozása előtt még további előkészítése szükséges. Kakaóvaj előállításához a babokat szárítják és miután nedvességtartalma egy részét elvesztette alkalmas a sajtolásra. Hideg sajtolásnál a kakaóőrlemény hőmérséklete mindössze 46 fokig emelkedik, ez a meleg pedig nem külső forrásból, hanem a kakaóbab-darabkák súrlódásából keletkezik. Az éppen csak megolvadt kakaóvaj jól elválasztható a kakaóbab maradékától. A művelet eredménye a szűretlen, szűz kakaóvaj, amely csokoládébarna színű, jellegzetes kakaó illattal és ízzel. A szűrt kakaóvaj elveszíti barna színét, tört fehér, vagy sárgás színű lesz.
A hidegen sajtolásnak köszönhetően a kakaóvaj polifenol-tartalma nem sérül, így kifejtheti antivirális, antibakteriális, rákellenes hatását. Zsírsav-összetétele kiváló bőrápolóvá teszi. Főleg hidratáló és napvédő hatása miatt népszerű. Egyike a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak, amely testhőmérsékleten olvad és azonnal felszívódik a bőrben. Magas E vitamin tartalma van.
- A kutatások alapján a test kakaóvajjal masszírozása elősegíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert, és szerepe van a rák elleni küzdelemben.
- Japán kutatók leírták, a CMP megakadályozza a rákos sejtek és tumorok növekedését azzal, hogy csökkentik a test aktív oxigénszintét, amely magába foglalja, hogy a CMP megakadályozza az LDL koleszterin oxidációját, és a gyulladásos sejtek képződését. Néhány bizonyíték van arra is, hogy a kakaóvajban levő CMP segíthet a szívbetegségek megelőzésében, és enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit.
Hatása a bőrön:
- A kakaóvaj lassan szívódik fel, hosszan tartó hidratáló hatású
- Az ekcéma tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
- Gyorsan és tartósan enyhíti a pikkelysömör tüneteit
- A kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.
- Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt
- Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
- Csökkenti a terhességi csíkok kialakulását, rugalmasan tartja a bőrt, ráncok ellen is kiváló.