Tudomány

A csokoládéval kapcsolatos tudományos anyagok hozzáférhetők: www.csokiegyetem.hu

Mit mond az orvos?

 

Dr. Gordon Pedersen

 

Toxikológiából és vírus-kutatásból szerzett doktori diplomát a Utah Állami Egyetemen, valamint egyetemi diplomája van kardiológiai rehabilitációból is, okleveles természet-gyógyász anti-aging területen, 2007. óta tagja az USA-beli Speciális Gyógyászati Eljárások Társaságának, ezen belül is sebészeti specialista, valamint igazgatója az Alternatív Gyógyászat Intézetének. Nevével több mint 150 táplálék-kiegészítő fonódik össze, valamint az Afrikában töltött négy év alatt híressé vált a malária gyógyításában elért eredményeiről, ezen kívül nemzetközi orvosi bestsellerek szerzője. 2011 óta az MXI Corp. orvos fővédnöke, aki a következőképp definiálja az üzletek polcain sorakozó étcsokoládék és a hidegpréselt csokoládé antioxidáns tartalma közti különbséget:

"Amikor látunk 70, 82 vag
y akár 90%-os fekete csokit, bátran állíthatjuk, hogy egy táblának 70, 82, illetve 90 grammját adja a feldolgozott, mindentől mentes csokoládé. Hogy mennyire jó minőségű a kakaó, amit ehhez a masszához felhasználnak, az a gyártótól és az árkategóriától függ. Túl azon, hogy a hagyományosan gyártott csokoládé egy sor olyan eljárási folyamaton megy keresztül, mely által veszít a hatóanyag tartalmából (pl. pörkölés, alkalizálás, hevítés), ami nagyon fontos, az a maradék 30, 18, illetve 10%. Általában ezt a tartalmat finomított cukor, adalékanyagok, növényi vaxok teszik ki, melyek nagy mértékben csökkentik az egészségvédő hatást, ezért a hagyományos étcsokoládé kutatások eredményei azt támasztják alá, hogy az étcsokoládé csak kis mennyiségben egészséges, ami logikus, hisz nagyobb mennyiséggel többet viszünk be a hozzáadott ártalmas anyagokból is, tehát egy bizonyos mennyiség felett az antioxidánsok már nem lesznek képesek szignifikáns egészségvédő hatás kifejtésére, hiszen a bevitt káros anyagok maguk is szabadgyökként jelennek meg szervezetünkben, vagy azzá válnak az anyagcsere folyamán.
Ismerve a Xoçai™ termékek elő állításának alapelveit, nem meglepő, hogy az MXI Corp. vállalta a Brunswick Laboratórium szigorú ellenőrzési feltételeit. A Xoçai™ termékek háromhavonta újra és újra teljesítik az ORAC teszteket, mégpedig olyan eredménnyel, hogy a Brunswick Laboratórium kétség nélkül azt állítja, ma a világon a Xoçai® csokoládé a legmagasabb antioxidáns tartalmú természetes táplálék."

 Az MXI  kutató orvosa így fogalmaz: tekintsünk úgy a szabadgyökökre, mint a Tárkereső emberekre. Vannak, akik mindent megtennének azért, hogy társat találjanak maguknak, nem törődve azzal sem, hogy esetleg egy házasságot dúlnak fel!
Egy átlagos egészséges sejt óránként kb. 10 ezerszer van kitéve szabadgyök támadásnak!!!


Mi a szabad gyök?
A szabad gyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a testünkben található fehérjék, zsírok és még a DNS károsítására is. Olyan ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvonni a hiányzó elektront, amit rögtön fel is falnak, s ezzel elindítják az oxidációs folyamatot.
Mik okozzák a szabad gyökök elszaporodását?
• az UV sugárzás
• a füsttel és ólommal szennyezett levegő
• a rovarirtó szerek
• a dohányzás
• a helytelen táplálkozás (magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok)
• a nem ellenőrzött cukorbaj
• az érzelmi stressz, de
• a túlzottan kimerítő testedzés is.

A szabad gyökök károsító hatása sok betegségben kimutatható:
• jelentős szerepet játszanak a sejtek öregedésében,
• a koszorúér elmeszesedésében,
• a szívinfarktus,
• rákos megbetegedések,
• bőrgyógyászati problémák,
• többféle májbetegség kialakulásában.

De akkor hogyan védekezzünk a szabad gyökök káros hatásai ellen? Itt jönnek a képbe az antioxidánsok!
Antioxidáns
Az antioxidánsok azok a molekulák, melyek megakadályozzák a szervezetben a mindennapi élet során felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosító hatását. Ők azok, akik felajánlva egy elektront megakadályozzák, hogy a szabadgyökök az egészséges sejttől lopjanak párt maguknak. Vagyis a jófiúk!
Antioxidánsok:
• E-vitamin
• C-vitamin
• Karotinok
• Szelén
• Flavonoidok
• Q10

 

Nézzük most a flavonoidok kedvező élettani hatásait részletesen, ugyanis ezt tartalmazza a kakaó is.
• Kiemelhető az antibakteriális, májvédő, vírusellenes hatás,
• fogszuvasodás gátlás,
• égés és hámsérülés esetén hámosodás serkentése
• fokozzák az érfalak stabilitását,
• nagyszerű a vérhígító, vérrögképződést gátló hatásuk
• csökkentik a cukorbetegség szövődményeit,
• antiallergén hatással rendelkeznek
• hozzájárulnak a keringési zavarok helyreállításához
• segítenek sejtjeink jobb oxigénellátásában, anyagcsere folyamatokban
• csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nemkívánatos mellékhatásait.
A tudomány mai állása szerint a flavonoidok megakadályozzák a rákkeltő anyagok aktivizálódását.
A flavonoidok kedvező élettani hatásai régóta ismeretesek, de napjainkban is számos kutatás folyik velük kapcsolatban, melynek során további kedvező hatásuk nyerhet igazolást.

 

ORAC, az antioxidáns mérésének egysége
Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.
ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity; Szabad gyök megkötő képesség, mely megmutatja egy bizonyos élelmiszer szabadgyök-pusztító és -semlegesítő képességét. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
Amerikában 1997-ben alakult meg a Brunswick Laboratórium, amely egy teljesen független labor és ők a számunkra bárki által beküldött élelmiszert, anyagot, stb. megvizsgálnak és megállapítják, hogy mennyi benne az ORAC érték.
Ez a független laboratórium megállapította, hogy: A Xocai csokoládék a legmagasabb antioxidáns tartalmú természetes táplálékok a világon.

Miért együnk Xocai csokit?

  • mert a legerősebb antioxidáns tartalmú természetes táplálék ma a Földön
  • mert kutatások ezrei bizonyítják a kakaó jótékony hatását
  • mert a Nobel díjas Dr. Szent Gxörgyi Albert már 1936-ban leírta és publikálta,hogy a magas flavonoid tartalom jó a szív- és érrendszerre – ő fontosabbnak tartotta ezt a felfedezést, mint maga a c-vitamin felfedezését
  • mert a Karolinska Institute (ez az intézmény ítéli oda a Nobel díjakat) így ír: „Azok, akik hetente többször is fogyasztanak étcsokoládét, sokkal kisebb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint akik nem esznek csokoládét”
  • mert mentes minden káros anyagtól
  • mert a legfinomabb módja annak, hogy a szabad gyökökkel felvegyük a harcot a szervezetünkben