A kismamák és a csoki

A magzat is csokit kér

 

Mosolygósabb babák

Finn tudósok szerint a terhesség alatti csokoládéfogyasztás boldog és életképesebb újszülötteket eredményez. A táplálkozástudományi szakértők azonban - csakúgy mint a csokoládégyárak - óvják a kismamákat a túlzott édességfogyasztástól.

Van azonban egy kivétel - a Xocai, mely a hagyományos csokoládékkal ellentétben a legegészégesebb táplálékok egyike.

A helsinki egyetem kutatói 300 várandós kismamát kértek arra, jegyezzék föl, mikor mennyi csokoládét fogyasztanak. A később a megszületett gyerekekre is kiterjedő felmérés eredményei azt mutatták, hogy azok csecsemői, akik terhességük alatt naponta fogyasztottak csokoládét, kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek társaiknál. A finn kutatók az eredményt az édességben található hangulatfokozó anyagokkal magyarázzák - olvasható a New Scientistben.
Hat hónappal a babák születése után a korábban csokoládét fogyasztó anyák gyakrabban számoltak be jó közérzetről árulkodó jelekről - babájuk mosolygósabb, nevetősebb volt, mint a csokoládét nélkülözők. Katri Raikkonen kutatónő és kollégái vizsgálatában még egy további faktort is figyelembe vettek: nem csak a várandós nők csokolédáfogyasztását, de stresszállapotukat is rendszeresen figyelték. Azoknál a nőknél, akik gyakori feszültségről számoltak be, az újszülött viselkedésében jelentős különbséget tapasztaltak aszerint, hogy az anya a terhesség ideje alatt fogyasztott-e csokoládét, vagy nem. A gyakori stresszt megélő, ám rendszeresen csokoládét fogyasztó állapotos nők gyermekei kiegyensúlyozottabbnak bizonyultak, míg a magzati korukban csoki nélkül fejlődő babák idegen, új helyzetekre félénkebben reagáltak...."

Origo

Az étcsokoládé jót tesz a várandós nőknek

Naponta egy falat jó minőségű étcsokoládé egészséges a várandós nőknek és megvédi őket a magas vérnyomás kialakulásától – jelent meg hétfőn egy orvosi tanulmányban.

Az étcsokoládé fogyasztásával 69 százalékkal csökkenthető a terhességi toxémia, a legfőbb terhesség alatti komplikáció amely például olyan kardiovaszkuláris manifesztációkkal jár, mint a magas vérnyomás, ami a terhességek 8 százalékát érinti – nyilatkozta Dr. Elizabeth Triche.

A Yale Egyetem kutatóintézetének, a Yale Center for Perinatal, Pediatric & Environmental Epidemiology-nak társigazgatója társszerzőként közreműködött az 1996-2000 évi, 2291 nőt vizsgáló tanulmányban, ami az Epidemiology folyóirat májusi számában jelent meg.

A tanulmány felmérte a csokoládéban megtalálható vegyület, a teobromin denzitását a szüléskor a köldökzsinórból kivont artériás vérben. A teobromin elsődleges hatása vizeletkiválasztás, miokardiális serkentés és értágulás (vazodilatáció). A csokoládéban található többi anyag, például a a magas vérnyomást csökkentő magnézium, és olyan flavonoidok, amelyek hatásos antioxidánsok – olvasható a tanulmányban.

„Nagyon nehéz számszerűsíteni az önkéntes bevalláson alapuló csokoládé- és kakaófogyasztást, mivel a csokoládétermékek kakaótartalmában jelentős eltérés van. Minél sötétebb a csokoládé, annál jobb. Minél jobban fel van dolgozva, minél zsírosabb és édesebb, annál kevesebb teobromint tartalmaz" – mondta Triche, hozzátéve, hogy a teobromin mennyisége a csokoládéban 0,15 és 0,46 százalék között lehet.

„A várandós nők e csoportjában megfigyeltük, hogy a csokoládéfogyasztás összefüggésben állt a terhességi toxémia alacsonyabb előfordulási esélyével. Ezt a teobromin biomarkerjének köldökzsinór szérumszintje segítségével mértük" – összegezte a tanulmány. „Ez annyi, mint naponta elfogyasztani egy szelet csokoládét” – mondta Triche.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress